Kan bakterier erstatte kemi i tekstilfarvning?

Vindergruppen fra Fredericia Gymnasium

Del dette indlæg

Gymnasieklasser fra hele landet dystede i Biotekmesterskaberne i Kalundborg om at finde løsninger på FNs verdensmål igennem bioteknologi. Vinderne af 1. præmien blev Fredericia Gymnasium, som vinder for deres innovative løsning til at begrænse kemi i tøjindustrien.

243 elever fra 13 gymnasier fra Lyngby til Lemvig er i de seneste måneder trukket i kitlerne, for at tænke innovativt og lave eksperimenter hjemme i gymnasielaboratoriet. 1. november mødtes de alle i Biotekbyen Kalundborg til posterpræsentationer af deres idéer, eksperimenter og konklusioner for dommerpaneler på tværs af industri og uddannelser. 

De deltagende gymnasier deltog i år i cases inden for fermentering, spildevandsrensning og enzymaktivitet. 

Tre grupper, to fra Aalborg Tekniske Gymnasium og en fra Fredericia Gymnasium, gik videre til finalen, hvor de præsenterede deres projekter for alle deltagere og et finaledommerpanel bestående af dommere fra Unibio, Novo Nordisk, Novozymes og Absalon. Fredericia Gymnasium deltog med projektet ’Bakterier følger med trenden om genbrug og tøj’ og vandt 1. præmien på 10.000 kr. 

Vi har set virkelig mange gode og innovative projekter i dag, så valget var svært. Fredericia vinder førstepræmien for deres nytænkning både i metode og anvendelse, hvor de har kigget på en af verdens mest miljøbelastende industrier, nemlig tekstilindustrien. Eleverne har undersøgt, hvordan man kan bruge bakterier til at farve tekstiler i stedet for kemiske farvestoffer. At de samtidig anvendte brugt fritureolie som vækstmedie for bakterierne, havde vi ikke set før, og det er en rigtig spændende idé med stort bæredygtighedspotentiale.

Vindergruppen blev desuden rost for sin fængende og velforberedte præsentation, der fra start samlede publikums fokus omkring den kæmpe industri tøjindustrien tegner sig for.  

Vindergruppen forklarer om deres projekt: 

Genbrug af ikke mindst tøj, og det faktum at tekstilindustrien bare i EU er den 4. største miljøsynder, er temaer, der generelt har optaget os. Her har vi haft en spændende mulighed for at undersøge, hvordan man kan bruge en bakterie, som vi kender fra vores undervisning, på stort plan i verden. Vi har brugt en bakterie, der danner rød farve, men andre bakterier kan bruges til andre farver.

Aalborg Tekniske Gymnasium gik med både 2. og 3. præmien (hhv. 5000 kr. og 2000 kr.) for projekterne ”Kombucha på grøn te” og ”3. generations bioethanol”.

 

Industrien på spring efter biotekkompetencer

Gymnasieeleverne kunne sideløbende med præsentationerne gå rundt i bedste messestil og møde biotekvirksomhederne fra Kalundborg og omegn. Her fik de syn for sagen for, hvad deres interesse for bioteknologi også kan bruges til på sigt i deres uddannelses- og karriereveje.  

En af de deltagende virksomheder var Novozymes, som ud over at deltage i dommerpaneler også havde en velbesøgt stand ved eventen: 

Biotekbyen Kalundborg er i rivende udvikling, og både i Novozymes, og i industrien generelt, oplever vi et stigende behov for arbejdskraft. Det er en af grundene til, at det er så vigtigt, at vi får de unges øjne op for de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder her i byen. Vi har brug for endnu flere dedikerede talenter med passion for bio- og naturvidenskab – og ved at have fat i ”hele fødekæden” er vi godt på vej."

Steen Skærbæk, Senior Director i Enzyme Bulk Production i Novozymes Kalundborg

2. pladsen gik til holdet fra Aalborg Tekniske Gymmasium

Ja tak fra gymnasierne 

Både elever og undervisere hilser Biotekmesterskaberne velkomne, da det er en anderledes måde at lære på, hvor eleverne selv tager roret og skal løse et problem, de selv vælger: 

Det var spændende at arbejde med en case, hvor vi selv skulle finde ud af, hvad vi ville, og det var faktisk en længere proces, hvor vi selv skulle styre projektet, og læreren mere var en slags support undervejs. Det var også fedt, at det handlede om verdensmål, så man kan se, hvordan det vi lærer i klassen, faktisk kan flytte noget i verden.

Silje Nyengaard, deltager fra 2.A på Lemvig Gymnasium

Fra Alssundgymnasiet i Sønderborg er det desuden mødet med spændvidden af virksomheder, som er attraktiv: 

”Ud over at det har været fedt at se elevernes engagement og kreativitet i projektet, så er det også en god mulighed for at folde mulighederne ud inden for bioteknologi på deres videre vej. Vi har ikke så mange virksomheder af denne type i vores geografi, men her kan eleverne virkelig se, at der er mange forskellige veje at gå med den faglige interesse de har på deres linje i bioteknologi. En anden gang kan det være vi vil kombinere deltagelse med et virksomhedsbesøg i Biotekbyen.”
Kirsten Lüders, underviser i bioteknologi, Alssundgymnasiet

Kirsten Lüders, underviser i bioteknologi på Alssundgymnasiet i Sønderborg

Mere Nyt fra Knowledge Hub Zealand