COPILOT

Bedre og billigere adgang til test- og skaleringsinfrastruktur for biosolution innovatører, til gavn for det bioøkonomiske økosystem og Europas konkurrenceevne.

Baggrund og Formål

Med en arbejdsstyrke på 18,6 millioner og en årlig omsætning på over 2 billioner euro tilbyder bioøkonomisektoren et betydeligt potentiale for bæredygtig vækst.

Dog kæmper bioøkonomiske innovatører med at bringe idéer fra laboratoriet til fuldskala produktion på grund af de høje investeringer, der kræves i pilotfasen, hvilket svækker Europas konkurrenceevne.

COPILOT-projektet tager fat på denne udfordring ved at oprette en omfattende database over åbne bioøkonomiske infrastrukturer, integreret i en selvbærende platform på tværs af Europa. Databasen vil muliggøre hurtigere og mere omkostningseffektiv adgang til infrastrukturen, samtidig med at den fremmer samarbejder gennem nøgleservices, træning og matchmaking-muligheder.

Det overordnede mål med COPILOT-projektet er at forene og sammenkoble bioøkonomiens økosystem ved at integrere infrastrukturer, innovatører og facilitators i ét dynamisk fællesskab.

Derudover vil COPILOT’s brede konsortium, som omfatter klynger, startup-netværk, spin-offs, virksomheder, investorer og offentlige myndigheder, sikre en stærk ekspertise inden for bioøkonomi og dække alle relevante EU-regioner.

Fremgangsmåde

COPILOT-projektet har til formål at implementere en bæredygtig ramme for opskalering, der understøtter kapacitetsopbygningen inden for EU’s bioøkonomi, og dermed fremmer innovation og accelererer væksten blandt bioøkonomiske innovatører. De centrale mål omfatter:

  • Udvikling af en bæredygtig platform baseret på Pilots4U-viden samt skabelse af dynamikker, der forbedrer tilgængeligheden og tilgangen til åbne infrastrukturer.
  • Engagere, forbinde og stimulere åben adgang til EU’s bioøkonomiske infrastrukturer for at styrke det europæiske opskaleringsøkosystem. Dette omfatter både støtte og finansiering til pilot- og demoinfrastrukturer for at lette deres deltagelse i COPILOT-aktiviteter samt deltagelse i netværks- og matchmaking-aktiviteter for at levere services, kompetencer og værdi til innovatører.
  • Identificere, engagere, forbinde og stimulere innovatører gennem opskaleringskurser, webinarer, pilotbesøg og netværksmuligheder for at frigøre deres potentiale til at udvikle banebrydende biobaserede teknologier og produkter.
  • Engagere opskaleringsaktører (innovatorer, infrastrukturer, facilitators) og styrke ledere, samtidig med at der opbygges en ramme for at styrke og udvikle opskaleringsfællesskabet.
  • Etablere en autonom og selvbærende platform, der rækker ud over projektets varighed, baseret på en testet forretningsmodel og understøttet af et stærkt, involveret fællesskab.

Forventede resultater

Ved at samle alle bioøkonomiske innovatører vil COPILOT styrke de videnskabelige og teknologiske kapaciteter, der er nødvendige for fuldt ud at udnytte EU’s potentiale for biobaserede industrielle aktiviteter. COPILOT’s bidrag omfatter:

  • Accelerering af forskning og udvikling samt opskalering af innovative, klimaneutrale, cirkulære og bæredygtige biobaserede teknologier, processer og produkter, hvilket letter adgangen til og driver innovationer på tværs af industrielle sektorer.
  • Fremme af tværfaglige samarbejder mellem innovative aktører, der adresserer udfordringer i bioøkonomisektoren og drager fordel af forskellig ekspertise.
  • Generering af værdifulde data og indsigt om opskaleringskapacitet i Europa gennem åbne videnskabelige processer, hvilket påvirker markedstendenser, politiske beslutninger, forskningsretninger og forretningsstrategier. Samtidig styrkes den teknologiske opskaleringsviden, og bæredygtige praksisser, metoder og indsigter deles på tværs af sektorer.
  • Acceleration af forretningsvækst, investeringer og jobskabelse inden for de europæiske bioøkonomiske sektorer ved at lette adgangen til opskaleringsfaciliteter for bioøkonomiske innovatører med målet om at opnå mindst en 40 % stigning i brutto værditilvækst pr. beskæftiget i bioøkonomisektoren.
  • Styrkelse af iværksætteri ved at forbedre netværksmuligheder og åben adgang til infrastrukturer i hele Europa, hvilket fører til fremkomsten og opskaleringen af bioøkonomiske start-ups og spin-offs og dermed driver økonomisk vækst og jobskabelse.
  • Udnyttelse af potentialet i underrepræsenterede bioøkonomiske strategier på nationalt og regionalt niveau samt styrkelse af lokale og regionale initiativer, med en forventet påvirkning i 25 % af de underrepræsenterede regioner og lande.
  • Støtte til udviklingen af bioøkonomiske projekter, der er miljøvenlige, socialt inkluderende og økonomisk levedygtige.
  • Skabelse af øget bevidsthed om og formidling af den værdi, som de forskellige bioøkonomiske sektorer tilfører EU, hvilket begrænser eksport og reducerer forbruget af fossilbaserede produkter.
Finansieret af
Projektperiode

Juni 2024 - November 2026

Projektpartnere
Kontakt

Mads Kragh
Seniorkonsulent, Knowledge Hub Zealand

Email: mavk@kalundborg.dk
Telefon: +45 41 99 98 00

Relevante links

cbe.europa.eu/projects/copilot

Kontakt

Knowledge Hub Zealand

Biotekparken 1

4400 Kalundborg

info@knowledgehubzealand.dk

Ofte besøgte sider

Projekter

Partnerskaber

Om os