DTU tilføjer nyt skud på uddannelsesstammen i Kalundborgs voksende uddannelsesmiljø

Campus Kalundborg beliggende lige ved siden af Biotekbyens store industri.

Del dette indlæg

For første gang har DTU udbudt en uddannelse i Kalundborg, hvor de studerende bliver ansat i Biotekbyens industri samtidig med studierne på Erhvervskandidatuddannelsen i Biomanufacturing.

Erhvervskandidatuddannelsen er endnu en spændende, relevant og ikke mindst vigtig tilføjelse til Kalundborgs voksende uddannelsesmiljø.

Skandinaviens største biotekklynge, Biotekbyen Kalundborg, har nemlig brug for både akademisk og faglært arbejdskraft. Derfor arbejder vi i Knowledge Hub Zealand med at tiltrække og understøtte relevante videregående uddannelsesmuligheder i regionen sammen med vores mange stærke samarbejdspartnere – som fx DTU.

 

TIL GAVN FOR STUDERENDE, VIRKSOMHEDER OG SAMFUNDET

En erhvervskandidatuddannelse er en toårig kandidatuddannelse, der er tilrettelagt som et fireårigt deltidsforløb, hvor den studerende ved siden af studierne også arbejder i en virksomhed. Aftalen om en erhvervskandidatuddannelse i Kalundborg er indgået mellem DTU og alle partnerne i Kalundborg Symbiose.

Det giver rigtig god mening for DTU at have et tæt samarbejde med virksomhederne i Kalundborg om dne nye uddannelse. Biotekindustrien er i rivende udvikling, og en erhvervskandidatuddannelse i Kalundborg giver derfor unikke muligheder for både de studerende, for virksomhederne og for samfundet.

Til årets studiestart er der ansat erhvervskandidatstuderende i Novo Nordisk, Novozymes, NNE og Unibio, og i virksomhederne er der ligeledes glæde at spore:

Vi er meget glade for at byde DTU og den nye erhvervskandidatuddannelse i biomanufacturing velkommen i Kalundborg. Det er en fantastisk mulighed for studerende, der ønsker en karriere inden for området. Som kombineret deltidsstuderende på DTU i Kalundborg og deltidsingeniør i en af de mange spændende lokale virksomheder i Skandinaviens største biotekklynge har de studerende et fantastisk afsæt for at specialisere sig med udgangspunkt i både teori og praksis og samtidig skabe et stærkt netværk i branchen. Erhvervskandidaten fra DTU er endnu et vigtigt skridt i etableringen af en stærk fødekæde af fremtidige talenter til Skandinaviens største biotekhub.

Christina Rønholt Jensen fra Novozymes stemmer i:

For Novozymes og for hele området er det et stort plus at have en erhvervskandidatuddannelse i Kalundborg. De studerende får i højere grad en forståelse af og tilknytning til virksomheden. De bliver en del af en afdeling og får et netværk. På den måde kan en erhvervskandidatuddannelse være med til at fremme, at de studerende er mere tilbøjelige til at blive i virksomheden, og i Kalundborg, efter endt uddannelse.

Netop tiltrækning og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft er en udfordring for den voksende industri i Kalundborg, hvor der blot i 2022 blev skabt mere end 1200 nye jobs i kommunen. Derfor er den lokale forankring vigtig, og det er en opgave, som byen skal løse i fællesskab, mener både Christina Rønholt Jensen og Mie Fischer fra NNE.

”Som by skal vi skabe et aktivt byliv, foreningsmiljø og studiemiljø. Det skal være attraktivt at være ung i Kalundborg, og følelsen af fællesskab er central. Det er en rejse, som vi i byen allerede er i fuld gang med.”

NY I KALUNDBORG

En af de erhvervskandidatstuderende, der skal til at udforske byen, er Fouad Boumahdi, som også er ansat i Novozymes:

Jeg kendte intet til Kalundborg på forhånd, og min første tanke var, at det var langt væk. Jeg er stadig fuldt optaget af introduktionsforløbet på den nye uddannelse og har endnu ikke undersøgt, hvad byen tilbyder, men transporten er faktisk ikke slem. Det er bare en times togtur, og så er jeg der. Det er sådan set hyggeligt nok, og så kan jeg bruge togtiden på at vågne, smiler

Ligesom virksomhedsrepræsentanterne fremhæver Fouad Boumahdi samspillet mellem uddannelse og industri som særligt værdifuldt og noget, som man ikke vil få som fx studentermedhjælper.

 

Mandag den 28. august startede seks studerende på uddannelsen med fem forskellige nationaliteter.

TÆT SAMARBEJDE OM AT UDDANNE FLERE ERHVERVSKANDIDATER FREMOVER

Erhvervskandidatuddannelsen i Biomanufacturing var egentlig først planlagt til opstart i efteråret 2024, men både pga. efterspørgslen fra Biotekbyens industri samt muligheden for at starte et mindre hold op i tæt dialog med virksomhederne, blev det besluttet at skyde uddannelsen i gang et år før planlagt.

 

At det har været muligt at starte uddannelsen op et år før planlagt, skyldes både DTU’s samarbejdsvillighed og mod på at prøve uddannelsen af i Kalundborg samt virksomhedernes store opbakning til uddannelsen.

Det er vildt, at vi har kunnet starte uddannelsen op på så kort tid. Vi kan alle se, at uddannelsen vil være med til at løfte både uddannelsesmiljøet og muligheden for at tiltrække og efterfølgende fastholde kandidater. Og så gør vi det, vi gør i Kalundborg: Vi støtter op i fællesskab, løfter i flok og får tingene til at ske.

Både NNE, Novozymes, Novo Nordisk og Unibio havde gerne ansat flere erhvervskandidater, og derfor ser de nu frem til at fortsætte det gode samarbejde med DTU om at tiltrække endnu flere erhvervskandidater til området i de kommende år.

UDVIKLINGEN I KALUNDBORGS UDDANNELSESMILJØ

Industrien oplever et stigende behov for arbejdskraft – både faglært og akademisk. Sammen med gode samarbejdspartnere har industrien spillet en væsentlig rolle i at tiltrække, udvikle og understøtte uddannelser til/i Kalundborg.

 

I 2016 var der ingen akademiske uddannelser i Kalundborg. I 2024 vil der i byen årligt blive uddannet ca. 300 akademikere, og ca. 1000 studerende vil have deres daglige gang på Campus Kalundborg.

 

Uddannelsesudbuddet i Kalundborg stiger støt. Blot i 2023 er tre nye uddannelser kommet til:

  • Maskinmesterskolen i Kbh. udbyder Maskinmesteruddannelse
  • Det Kgl. Akademi udbyder Arkitektuddannelse
  • DTU udbyder Erhvervskandidat i Biomanufacturing

 

Dertil kommer bl.a. Absalons Diplomingeniør-uddannelser i hhv. bioteknologi og maskinteknologi, Processkolens elektrikere og procesoperatører med speciale i food og pharma samt forsknings- og uddannelsescenteret Helix Lab’s arbejde med kandidat-studerende fra hele verden, som laver deres kandidatafhandling i tæt samarbejde med industrien i Kalundborg.

Og fra 2024 udbyder Københavns Universitet en kandidatuddannelse i Biosolutions.

Mere Nyt fra Knowledge Hub Zealand